הפעם אשתף אתכם בגרסה שלי למנת הדגל של הפאסט פוד היפני: מרק אודון. המרק, שהוא בעצם ארוחה שלמה המוגשת בקערה, נקרא על שם המרכיב העיקרי בו, אטריות האודון, שהן אטריות חיטה מלוחות במרקם רך וחלקלק במיוחד. אז אם באה לכם ארוחת צהריים טעימה ובריאה בעשר דקות הכנה – זה המתכון בשבילכם.
כמה?
המרכיבים לארבע מנות.
2 ליטר מים
1 כף דאשי (אבקת ציר דגים יפני)
1 כף סוכר
2 דפי אצות קומבו
חצי כוס סויה
שליש כוס מירין
4 בצלים ירוקים
1 כרישה
1 גזר גדול או 2 גזרים קטנים
2 כפות שומשום מלא
חצי חבילת טופו
4 מנות אטריות אודון (4 צרורות)
איך?
מתחילים בהכנת המרק. משרים את אחד מדפי האצה במים במשך חצי שעה. מרתיחים את המים עם האצה בסיר. רגע שהמים רותחים מוציאים את האצה מהמים. מוסיפים את הדאשי, הסוכר, המירין ומערבבים היטב. מוסיפים את הסויה בהדרגה עד שהמרק מקבל צבע של תה חזק מאד. מביאים שוב לרתיחה ומסירים מהאש.
במקביל להכנת המרק אפשר להכין את אטריות האודון. מבשלים את האטריות לפי הוראות היצרן, מסננים ושוטפים היטב במים קרים.
עוברים לחיתוך התוספות למרק. פורסים את הגזרים לפרוסות דקיקות. בשביל האסטתיקה היפנית, אפשר לקרוץ מפרוסות הגזר פרחים קטנים בעזרת חותכן מתאים (מי שאין לו כזה, יכול לוותר על שלב זה).
פורסים גם את הכרישה והבצלים לפרוסות דקות. בעזרת מספריים גוזרים את אצת הקומבו הנוספת לרצועות דקיקות. חותכים את הטופו לקוביות קטנות.
מה שנותר כעת זה להרכיב את המנה. מכינים ארבע קערות עמוקות. בתחתית כל קערה שמים רבע מכמות האטריות, ומעליהן מוזגים את המרק עד שהאטריות כמעט מכוסות לגמרי. מוסיפים לכל קערה מעט בצל ירוק, גזר, כרישה, טופו ומעט אצות. לבסוף, מעטרים במעט שומשום במרכז כל קערה. בתיאבון.
++++++++++
בטטיפים
אז איך לעזאזל אוכלים מרק אודון?
+ את האטריות והתוספות דגים בעזרת מקלות אכילה. השתמשו במקלות החד פעמיים מעץ. במקלות המצופים לכה קשה מאד לתפוס את האטריות החלקלקות.
+ את האטריות שואבים לפה כמו שילדים אוכלים ספגטי. תנסו, זה ממש כיף!
+ את נוזלי המרק שותים ישירות מהקערה כמו מכוס.
+ והכי חשוב, בהתאם לנימוס היפני, תעשו הרבה רעש בזמן האכילה ….
נראה מעולה!
א. איפה אפשר להשיג את הדברים האלו והאם יש אותם גם כשרים?
ב. יש מצב שיש את האטריות אודון מקמח מלא?
תמשיך להיות כל כך אסתטי ויצירתי 🙂
קודם כל תודה על המחמאות. אפשר להשיג בחנויות שמתמחות באוכל אסייתי כמו "מזרח מערב" או בטיב טעם. יש גם מוצרים כשרים. אין אודון מקמח מלא אבל יש אפשרות להשתמש באטריות סובה שהן עשויות מכוסמת ולא מחיטה והן טעימות להפליא.
אני אוספת בקפידה מתכונים למרק אודון כבר חודש.
זה שלך נראה הברור והמגרה מכולם.
תודה!
תודה. מקווה שתנסי ותהני 🙂
לא מצאתי אבקת דאשי, האם ניתן להחליף ברוטב דגים?
לצערי זה לא יעבוד בלי דאשי…
לשמחתי יש היום בארץ אודון טרי.
אודון מיוצר מחיטה "קשה" שמכילה הרבה חלבון.
החלקלקות נובעת שהשארת הבצק לילה שלום במקרר על מנת שהגלוטן יתפתח.
אפשר להכין אודון מקמח חיטה מלאה.
יש תחליף רעיוני לדאשי. אבקש אישור מהמנהל…..0-:
אחלה טיפ. אנסה להכין עם האטריות הטריות. אני בטוח שיש הבדל משמעותי יחסית לאטריות הקנויות.
בועז שלום,
לי גיל מ״על השולחן״ ספרה לי אודותיך
אמרה שהיה לך דוכן בשוק האוכל בדיזינגוף סנטר?
אקצר לנקודה: היכן אתה ממליץ לרכוש אטריות אודון טריות ומה המחיר המומלץ?
אני תל אביבי
תודות
יניב
הכנתי את המרק בדיוק לפי ההוראות
מרכיבים טריים כמובן
לצערי משהו חסר, מליחות, חריפות
משהו…
היי יניב. תודה על התגובה. הציר אמור להיות עדין, אך אם רוצים ציר יותר חזק ניתן להוסיף יותר דאשי ועוד אצת קומבו.
דרור
נראה מצויין. רוצה להכין, אבל אין לי אצות קומבו בבית. זה יעבוד עם אצות וואקמה? אם לא, יודע להגיד למה?
יעדיף עם אצה אבל זה יעבוד גם בלי