בתחילת השנה נסעתי למסע ארוך ומרתק בבורמה. כבר ביומי הראשון שם נשבתי בקסמיה של המדינה הנידחת הזו שהגלובליזציה טרם הגיעה אליה. סניפים של מקדונלד'ס לא תמצאו שם, בכל המדינה פועלים רק שני כספומטים, אין רשת סלולרית, והאינטרנט זוחל… אולי בגלל חוסר הקדמה, הבורמזים נותרו אנשים צנועים, רגועים ורזים להפליא, שנאמנים באדיקות למסורת שלהם. מיד כשתנחתו בשדה התעופה תשימו לב שמשהו כאן שונה: הגברים לבושים בחצאיות ססגוניות, הנשים מאפרות את לחייהן במין משחה לבנה, וכולם ללא יוצא מן הכלל לועסים תערובת של עלים ואגוזים שצובעים את שיניהם באדום זוהר. המפגש עם המטבח הבורמזי מרתק אף הוא. אמנם הוא אינו מגוון ואקזוטי כמו המטבחים של השכנות הגדולות תאילנד וויטנאם, אך הוא מפתיע בעדינותו ותמצאו בו מנות רבות שהושאלו מהמטבחים של הודו וסין. ארוחה בורמזית טיפוסית מכילה לפחות עשר מנות. במרכז הארוחה נמצאת תמיד מנת הקארי (לרוב של בשר או דג) ומסביבה מבחר עצום של סלטים ומגוון מנות צד של ירקות מוקפצים ועשבי תיבול. את כל הארוחה הענקית הזו מלווה כמות (עצומה) של אורז לבן ובוטנים קלויים.
אז הפעם אשתף אתכם במתכון לסלט הכי אהוב בבורמה, שנאכל כמעט בכל ארוחה, סלט עגבניות עם צ'ילי ובוטנים.
למה?
זו הזדמנות נפלאה להשתמש בעגבניות השרי המתוקות המציפות את השווקים בעונה זו. חוץ מזה, אולי נתחיל פה טרנד חדש של מטבח בורמזי בתל-אביב?
כמה?
המרכיבים עבור 4-6 מנות
לרוטב:
רבע כוס מיץ ליים (או מיץ לימון)
3 כפות רוטב דגים (ניתן להשיג בחנויות המתמחות במזון מהמזרח הרחוק)
כפית סוכר
שן שום קצוצה דק
לסלט:
1 ק"ג עגבניות שרי (רצוי מסוג תמר)
כוס עלי כוסברה (ללא הגבעולים)
50 גרם בוטנים קלויים וקלופים
פלפל צ'ילי (רצוי אדום)
בצל סגול גדול
איך?
מתחילים עם הרוטב. מערבבים בקערה קטנה את מיץ הליים, רוטב הדגים והסוכר. קוצצים שן שום ומוסיפים לרוטב. זהו, הרוטב מוכן!
עוברים להכנת הסלט. חוצים את העגבניות לאורכן.
פורסים את הבצל לפרוסות דקיקות (כשני מ"מ).
קוצצים דק את הצ'ילי.
שמים את העגבניות, הבצל והצ'ילי בקערה גדולה. מוסיפים את הרוטב ומערבבים קלות.
קוצצים גס את הבוטנים במעבד מזון עם להב המתכת.
מעבירים את הסלט לצלחת הגשה גדולה או לצלחות אישיות. מפזרים מעל את עלי כוסברה והבוטנים. בתיאבון.
++++++++++
בטטיפים
+ במקום עגבניות שרי אפשר להשתמש בעגבניות רגילות פרוסות דק.
+ מי שמאד אוהב חריף יכול לקצוץ את הצ'ילי מבלי לנקות את הגרעינים.
+ מי שלא אוהב רוטב דגים (ויש הרבה כאלה) יכול להמיר ברוטב סויה (רצוי דל נתרן)